Çarşamba, 20 Şubat, 2019
Üye Ol - Üye Girişi - Şifremi Unuttum - Favorilerim - İletişim
Son kitabımın başlığı “Hala İyimserim” olduğu için yakın
dostlarım, “hala mı?” diye sordular. Ben de biraz mahzun ama inatla “evet hala”
demiştim. Şimdi size aktaracağım Uruguaylı gazeteci yazar Eduardo Galeano’nun*
bir hikâyesini bu gün (şu günlerde!) bir kez daha okuyunca artık soranlara, hiç
mahzun değil ama inatla “evet, iyimserim” demeye söz verdim. İşte o
hikâye:
Amneziler*
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Önder İmam Hatipliler Derneği ve Deniz Feneri Derneği’nin işbirliği ile ulusal düzeyde düzenlenen "İmam Hatipler İyilikte Yarışıyor " isimli iyilik projesi yarışmasına Amasya Türk Telekom İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri özgün ve iddialı bir iyilik projesi ile katılıyorlar.
Diyanet İşleri Başkanlığınca kurum içi ve kurum dışı yazışmaların elektronik ortamda yapılması amacıya yakın zamanda geçilmesi planlanan Belgenet programını tanıtmak üzere Amasya Müftülüğümüzde görevli 2 personelin katıldığı Belgenet Semineri sonrasında yazışmalarda programı kullanacak Müftülük personellerine yönelik eğitim verildi.
Öğrencilerin heyecanla beklediği yarıyıl tatili ile eğitime ilk mola veriliyor. 15 günlük bu tatil, çocuklar için hem bir soluklanma hem de ilk dönemin sakin bir şekilde değerlendirilmesi için eşsiz bir fırsat olarak görülebilir. Profesyonel Öğrenci Koçu Mehmet Menekşe, yarıyıl tatili ve tatil dönüşü için ailelere önerilerde bulundu.
Tatil dönemleri çocukta huy değişikliği yapabilir
Yarıyıl tatili ile okul dönemi kurulan düzende ufak tefek değişiklikler olabilir diyen Menekşe: “Geç saatte uyuma ve uyanma, sadece hafta sonu kullanımına izin verilen televizyon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazlarda geçirilen sürenin uzaması, ödev yapma, servise yetişme gibi günlük telaşlara ara verilmesi ile bir rahatlama yaşanır. Çalışan ailelerin çocukları, çoğu zaman anneanne-babaannenin himayesine bırakılır. İşte tüm bu nedenlerle çocuklar için düzenin tatil dönüşü yeniden akort edilmesi gerekir. Herkes gibi elbette çocuklar da kısa sürede rahata alışır. Üstelik bilgisayar, televizyon, video oyunları gibi pasif eğlenceler, uyku saatlerindeki değişiklikler, istediği saatte yemek yeme gibi alışkanlıklar rehaveti de beraberinde getirir. Çocukların olumsuz davranış ve huylar geliştirdiği en önemli dönemlerin hastalık ya da tatil süreçleri olduğu unutulmamalıdır. Tatili bir tazelenme, dinlenme, kendine güven kazanma, değerli olduğunu hissetme süreci olarak görmek gerekir. Hayatın içinde deneyimler kazanmak ve kabul görmek herkese iyi gelecektir” dedi.
Çocuğu rahatlatalım derken şımartmayın
Çocukların okul koşturmasında çok yıprandığını düşünen aileler, tatil döneminde çocuğu rahatlatmanın dozunu iyi bir şekilde ayarlayamazsa şımarıklıklar yaşanabilir diyerek açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Sayılı günün çabuk geçtiği ve çocuklar için tersi bir tempoya dönmenin her zaman kolay olmadığı unutulmamalıdır. Tatil bitince okula gitmek bir işkence ve tüm zevklerin bitmesi, acı verici bir etkinlik olarak algılanır. Okul reddi, okul fobisi bu dönemde alevlenir. Doğru şekilde değerlendirilemeyen tatilin sonuçları şu şekilde sıralanabilir: Okula gitmeden karın ağrıları, bulantı ve baş dönmeleri yaşanır. Uyku ve yemek saatleri kabusa döner. Masa başında oturabilme, uzun yazılar yazma, konsantrasyonunu toplama becerileri geriler. Tam oturmamış temel bilgiler unutulur. Ders konusunda güvensizlik başlar. Aile-çocuk arasında gerilimler yaşanır” diye konuştu.
Yarıyıl tatilinden doğru faydalanmak için bunlara dikkat edin diyen Menekşe: “Tatil demek istediğini yapabilme serbestliği değildir. Yatma kalkma saatleri biraz daha esneklik kazansa da tamamen çocuğa bırakılmamalıdır. Yaşına uygun programlar önceden seçilip düzenlenebilir. Tatil öncesi tatilin planlanması, zamanı ve mekanı kullanmak, yapılacakları gözden geçirmek yararlı olacaktır. Tatil demek mutlaka farklı bir yere gitmek demek değildir. Bu özel zaman planlanırken mutlaka çocuk da katılmalı, yönlendirilmeli ve benimsetilmelidir. Pasif ve hazırcı eğlenceler yerine doğada gezmek, müzeye gitmek, tiyatro veya değişik etkinliklere katılmak hem ufkunu geliştirecek hem de ders dışı öğrenme ve merak etme dürtülerini uyandıracaktır. Ayrıca değişik etkinlik ve denemeler tatil sonrası arkadaşlarına anlatacak, tatili anlamlandıracak malzemeleri çocuğa verir.
Çocukla ev içi sorumlulukları paylaşma; tamir işleri, kek-pasta pişirme, hayvanlara bakma, çiçek soğanlarını ekmek gibi yaşına ve konuma uygun uğraşlar hem kendine güvenini artıracak hem de el becerilerini geliştirecektir. Ailece kitap evlerinden alışveriş, aynı kitabı okuma, hakkında konuşma, geniş zamanlarda zevk alarak, merak ederek sonunu tahmin etmeye çalışarak, okuma zevkinin gelişmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca kart oyunları, kutu oyunları, aile oyunları ile rekabet duygusu gelişir, yenme-yenilme durumlarını hoşgörü ile kabullenmeyi öğrenir. Anneanne, babaanne gibi bakım veren birilerinde kalınca; aşırı koruma, sevgi adına “kıyamam” deyip şımartma, daha küçük bir çocuk davranmasına yol açacaktır. Büyük ebeveynler kuşaklar arası aktarım için büyük nimettir, bu çok özel ilişkinin çocuğu büyütmek için kullanılması paha biçilemez.
Eksik dersler, sınava hazırlanma kaygısı olmadan daha basit ama kısmen oyun veya gündelik aktiviteler ile çocuğa kazandırılır. Örneğin bir elma keserken kesirlerle ilgili temeller konuşulur, marketten alışverişte bilinçli tüketici olmak öğretilir, atasözleri ve deyimlerle ilgili cümleler kullanılabilir. Sağlıkla ilgili check-up, danışmanlıklar önceden planlanmalı, gelecek okul dönemine bırakılmamalıdır. Sınav ve stresin azaldığı tatillerde problemler azalmış gibi görünse de daha sonra yoğunlaşarak ortaya çıkacaktır. Çocuğa günlük okul hazırlıklarını yaparken yapılan yardımlara tatil döneminde ara verilmeli ve kendi işini kendisi yapması için yönlendirilmelidir. Deney kitapları, değişik hobiler, ülkeler, coğrafyalar gibi konular geniş zamanlarda tatil planlamak ya da haberlerde geçen bir konu ile ilgili merakları gidermek araştırma yeteneğini geliştirecektir. Çocuğun kendi başına veya akranları ile ortak etkinlikler planlama ve eğlenmesine fırsat verilmelidir. Okulların açılmasına 3-4 gün kala uyku, yemek ve etkinliklerin planlanması mutlaka yeniden düzenlenmelidir”
Umut Yeşilyurt
Amasya’da Sosyal uyum programı kapsamında yabancı uyruklu ve çocuk hakları komite üyesi çocuklardan müzik korosu kuruldu. Kurulan müzik korusu ile yabancı uyruklu çocukların uyum sorunu evrensel dil olan müzikle ortadan kalkmış oldu.
Amasya Valiliğinden yapılan uyarıda kendisini herhangi bir kamu görevlisi olarak tanıtarak sizden para talep edenlere itibar etmeyiniz denildi.
Amasya'da Hukuk
okuryazarlığı projesi kapsamında sertifika töreni Amasya Baro Başkanlığında gerçekleşti.
Amasya İl Özel İdaresine bağlı Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğünce yapımı tamamlanan Amasya-Suluova, Amasya-Taşova, Amasya-Tokat karayolu üzerindeki kavşak noktalarında bulunan 3 adet polis kontrol noktalarına geleneksel Amasya kent dokusuna uygun konteynırlar İl Özel İdaresi tarafından yaptırılarak güvenlik görevlilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmete sunulmuştur.